Certified partner of solidworks

Van új a nap alatt: esztergálás és iMachining a SolidCAM 2017-ben

2018.01.10
Van új a nap alatt: esztergálás és iMachining a SolidCAM 2017-ben

A SolidCAM 2017 újdonságai 3. részében az esztergálás és iMachining kerül górcső alá. Mivel az alapokat a már korábban megjelent első két rész tartalmazza, javasolt először azokat elolvasni, annak ellenére, hogy jelen írás teljes értékű bemutatása a fent említett két modul újdonságainak.

Esztergálás

Bevezetésre került, hogy a menetesztergálás nem csak ciklusban, hanem ciklus nélkül Z és X koordináták használatával is lehetséges (5.1/A ábra), ahol a szerszám (pálya) mozgás a SolidCAM által van generálva figyelembe véve a kiválasztott menetelkészítési módot. (5.2 ábra)

5.1 ábra

5.2 ábra

Menet esztergálásánál egy minimum fogásvételi távolság is megadható amennyiben többszörös fogásvétel választunk. (5.1 /B ábra) Eddig a meghatározott fogásvételt, mint maximális fogásvételt kezelte a SolidCAM és a szimulációban ez alapján egységes lépéseket számolt (minden fogásvétel azonos volt). De a valódi mozgást a cnc-gép kezelte le a ciklus adatai alapján. Az előtolás váltás pontok definiálása az esztergálás művelet Tools (Szerszám) ág, Data (Adatok) fülén lévő nyomógombos meghatározási helyéről átkerült egy önálló fülre. (5.3 ábra)

5.3 ábra

Leszúrás műveletnél is megadhatóak az előtolás váltási pontok, (5.4 ábra) egyből kétféleképpen. (1) a bal oldali táblázatban X koordináta szerint a (2) jobb oldali táblázatban pedig átmérő szerint lehet a forgácsolási paramétereket változtatni. Ez utóbbi lehetőségnél az előtolás mellett a fordulatszámot is meg lehet változtatni, amikor a szerszám eléri az adott átmérőt. Előnye az opciónak, hogy a munkadarab előgyártmányról való leválasztása jobban kezelhető.

5.4 ábra

iMachining

A következő modul a SolidCAM szabadalmaztatott pályaszámítási metódusa: az iMachining. Most csak röviden térnék ki az iMachining számos előnyeire:
  • állandó szerszám terhelésre van optimalizálva,
  • nagy mélységben dolgozik a szerszám teljes élszalagjával,
  • nincs telibe marás, vagyis kíméli a szerszámot,
  • folyamatosan ívelt pályán mozog, nincs hirtelen irányváltás, tehát kíméli a gépet,
  • feleslegesen nem megy a levegőben, és a biztonsági síkra is csak akkor megy fel, ha valóban szükséges,
  • és hogy akár 70%-kal is csökkentheti a nagyolás idejét.
Most is csak inkább az újdonságok közül emelnék ki néhányat: Hiánypótló újítás, hogy a SolidWorks modell-építési fában megadott anyagot és annak fizikai tulajdonságait (6.1 ábra) a SolidCAM az alapadatok megadásánál egy kattintással át tudja venni (6.2 ábra), és az iMachining anyag-adatbázisba tudja másolni azt.

6.1 ábra

6.2 ábra

2D iMachining-nél eddig a beállításokat a műveleti lap „fa ágain” végig menve lehetett megadni, de most bevezetésre került egy un. „gyors elérési lap” (Dashboard), ahol egy helyen találhatóak a főbb beviteli adatok: geometria, szerszám választás, szintek meghatározása, agresszivitási fok, ráhagyás, simítás adatai. (6.3 ábra) Így az alapbeállítások (amit amúgy is mindig meg kell adni) egy áttekintő lapon elérhető. Ez az áttekintő lap a „SolidCAM Settings” (CAM beállítások) iMachining ágán kikapcsolható. (6.4 ábra)

6.3 ábra

6.4 ábra

2D iMachining-nél maradva, a simítás paramétereinek automatikus számítása tovább bővült az átlagos felületi érdesség (Ra) megadásának lehetőségével (6.5 ábra). Ennek használatával az előtolás, fordulatszám, oldallépés, stb. paraméterek olyanok lesznek, ami a kívánt hatást biztosítják.

6.5 ábra

Nem jelentős újítás 3D iMachining-nél, de az állapot-jelző csík is megváltozott.(6.6 ábra) Újabban két állapot mutató csíkot lehet látni. Az alsó a teljes folyamat előrehaladását mutatja (6.6 ábra „A”), a felső csíkon pedig a három részre osztott számítási folyamat (Z szintek meghatározása, pálya-kalkuláció, pályaelemek összekötése) aktuális állapota látszódik. (6.6 ábra „B”)

6.6 ábra

Alapesetben az 3D iMachining mindig az optimális (időben leggyorsabb) pályát határozza meg. Ehhez automatikusan választja meg a kezdési pozíciót. Ez felülbírálható, amennyiben szükséges, például technológiai okokból, (ha például már van egy előfuratunk). A link / predrill (előfúrás) fülön ki lehet választani, hogy melyik fúrás műveletet szeretnénk használni az adott művelet előtt szereplő fúrások közül (6.7 ábra / „A”).

6.7 ábra

Kiegészítve az előző pontot a megfelelő furat kiválasztásában segít, hogy látjuk a furat átmérőjét illetve a fúrószerszám alakjából számított teljes átmérő mélységét is. (6.7 ábra / „B”) A 3D műveletekhez hasonlóan az iMachining 3D-ben is bevezetésre került, hogy az aktuális előgyártmányt ne csak automatikusan, hanem a kiválasztott műveletek alapján számolja a SolidCAM (6.8 ábra), így az adott művelet szempontjából nem fontos előző műveleteket figyelmen kívül lehet hagyatni, amivel a számítás ideje jelentősen felgyorsulhat.

6.8 ábra

3D marásnál - legyen az hagyományos 3D (HSR) vagy iMachining 3D - mindig a teljes testet figyelembe veszi a rendszer a pályaszámításhoz. Ezt a határgörbékkel lehet módosítani. iMachining 3D-ben, amennyiben a zárt zsebeket szeretnénk kihagyni -  például mert a szerszám nem tud anyagba süllyedni, „rampolni” - a lehatárolás lényegesen leegyszerűsödik azzal az új opcióval, ami letiltja a zárt zsebek megmunkálását (6.9 ábra). Tehát mostantól nem kell manuálisan lehatárolást készíteni ebből az okból.

         6.9 ábra

Az utolsó (4.) részben a HSS és szimultán 5 tengelyes modul, valamint ez utóbbihoz használandó gép szimuláció új lehetőségeit, új funkcióit fogom bemutatni. Korábban megjelent két rész itt olvasható: SolidCAM 2017 újdonságai 1. rész SolidCAM 2017 újdonságai 2. rész

forrás: SolidCAM.com , SolidCAM_2017_SP1_Whats_new.ppt

Legalább 3 karakter szükséges a kereséshez!
Érdeklődik megoldásaink egyike iránt vagy csak kérdése van?
Vegye fel velünk a kapcsolatot és tanácsadónk készséggel segít eligazodni vagy megválaszolni kérdéseit. Témák, amiben leggyakrabban keresnek minket: Szoftver bemutató, próbaverzió, tanácsadás, képzés információk, stb.
Személyes egyeztetés kérése
Van új a nap alatt: esztergálás és iMachining a SolidCAM 2017-ben