Certified partner of solidworks

Használjokos alkatrészeket és spórolj időt összeállításaidnál!

2018.01.24
Használjokos alkatrészeket és spórolj időt összeállításaidnál!

Ha az összeállításodban sok fogót kell egy laphoz rögzítened vagy egyedi alkatrészeket készítesz, amiket a SOLIDWORKS összeállításodban össze kell kapcsolni, akkor ezt a bejegyzést hasznosnak találod majd. A SOLIDWORKS-ben elérhetjük, hogy alkatrész fájljaink okosan illeszkedjenek összeállítási fájljainkba. Beállíthatjuk, hogy okos alkatrészeink magukkal vigyék a csavarokat, szegecseket vagy bármilyen egyedi alkatrészt, amikor az összeállítási fájlstruktúra legfelső szintjébe helyezzük őket. Továbbá ahelyett, hogy furatot készítenénk a csavarokhoz és a beillesztett elemet használnánk hivatkozásul, az okos alkatrészekkel a kívánt furatot átvihetjük az összeállított alkatrészbe.

Most megmutatjuk, hogyan hozhatunk létre ilyen okos alkatrészeket.

Egy adott feladaton keresztül fogjuk bemutatni a szükséges lépéseket. Azonban ezt könnyen alkalmazhatjuk a saját, egyedi alkalmazásainkra is. Ebben az esetben egy fogót kell majd beillesztenünk egy összeállításba és rögzíteni egy lemezre. Szükségünk lesz csavarok és furatok valamint a fogó modelljének elhelyezésére a felületen.

Készítsük el a lemeznek a modelljét és helyezzük be az új összeállításba első elemként.

Helyezzük el a fogót az összeállításba és rögzítsük kényszerrel a fogó alsó részét a lemez felső részéhez. Az alkatrészek szerkesztése paranccsal módosíthatjuk a lemezt az összeállításban. Adjunk két furatvarázslót a lemezhez a fogó furatait használva referenciaként. Figyelem: A kihúzott furat nem fog okos alkatrészként működni és nem lehet majd az összeállításba illeszteni. Illesszük be a csavart a SOLIDWORKS Toolbox-ból. Az elemet az egér segítségével azonnal a helyére tehetjük, ha ráirányítjuk a kurzort a fogó furataira. Most a fogót okos alkatrésszé kell változtatnunk. Használjuk ehhez az Eszközök > Okos alkatrészkészítés (Tools > Make Smart Component). Válasszuk ki a fogót az okos alkatrészeken belül, a két csavart az alkatrészek alatt és a furatvarázslót az alakzatok alatt. Így tudjuk meghatározni, hogy milyen elemek és alakzatok kerülnek beillesztésre a fogóval az összeállítási fájlunkba. Ellenőrizzük a fastruktúrát a fogó alkatrész modelljében. Lennie kell egy okos alakzat mappának a fastruktúrában. Nyissuk meg a mappát és nézzük meg az almappákat, hogy az alkatrészeket tartalmazó alakzatok, elemek és hivatkozások helyesen szerepelnek-e. Készítsünk egy új összeállítási fájlt és illesszünk bele egy lemezalkatrészt vagy egy lemezt. Aztán illesszük be a fogót és rögzítsük a lemezhez kényszerrel. Ellenőrizzük a fogó modell nevét az alakzatfában. Az alkatrész szimbólumán egy csillag lesz és kiválasztva a fastruktúrából a csillag megjelenik a fogónál a grafikai területen is. Kattinttunk vagy a csillagra vagy a modell nevére a fában és válasszuk ki az okos alakzat beillesztése funkciót. Válasszuk ki a lemez felső részét az okos alkatrész hivatkozásaként és a csavarok valamint a furatvarázsló meg fog jelenni a fogón. A csavarok és a furatok együtt fognak mozogni a fogóval, ha azt a lemezen máshová helyeznénk. A fogó mozgatásával az összeállítási modellünket újra kell építenünk a Ctrl+B billentyű kombináció lenyomásával vagy menüsorban az újraépítés funkció kiválasztásával. forrás: https://www.javelin-tech.com/blog/2018/01/solidworks-smart-components/

Legalább 3 karakter szükséges a kereséshez!
Érdeklődik megoldásaink egyike iránt vagy csak kérdése van?
Vegye fel velünk a kapcsolatot és tanácsadónk készséggel segít eligazodni vagy megválaszolni kérdéseit. Témák, amiben leggyakrabban keresnek minket: Szoftver bemutató, próbaverzió, tanácsadás, képzés információk, stb.
Személyes egyeztetés kérése
Használjokos alkatrészeket és spórolj időt összeállításaidnál!