Certified partner of solidworks

SolidCAM 2017 újdonságok 2. rész

2017.12.06
SolidCAM 2017 újdonságok 2. rész

Folytatódik a SolidCAM 2017 újdonságait bemutató sorozatom, ami a mostani részben a 2.5D és 3D (HSR/HSM) modulok újdonságait mutatja be. Felhívom a Tisztelt Olvasó figyelmét, hogy ezen írás közvetlen folytatása az első résznek, ami az általános újdonságok illetve a Geometria kijelölés új funkcióit mutatta be.

2.5D Marás a SolidCAM 2017-ben

A Felső marási szintet mostantól definiálni lehet az előgyártmány-, illetve a „Cél modell” felső síkjaként közvetlenül, vagy a felhasználó által meghatározott síkhoz viszonyítva. Az első két esetben nem szükséges kijelölni síkokat a modelltérben,  automatikusan beállítja a megfelelő értéket. Vagyis kevesebb kattintásra van szükség a felső szint meghatározásához.SolidCAM-ben kontúr marásnál, egy műveleten belül több vonallánc is definiálható. Újításként, az új verzióban, minden egyes(!) kontúrhoz (vonallánchoz) külön lehet felső szintet és mélységet beállítani, hasonlóan a tavaly zsebmarásnál bevezetett lehetőséghez. A többi megmunkálási paraméter beállítása (ráállás, leállás, fogásmélység, stb.) azonos módon érvényes minden vonalláncra. 2D zseb marásánál az anyagba belépést („rampolást”) külön lehet definiálni a „Link” (Kapcsolatok) ágon. Amennyiben Függőleges vagy Spirális anyagba süllyedést választunk, akkor kiválaszthatunk egy már létező fúrás műveletet, ami a zsebmarás kezdő pozícióját tartalmazza. (A) A felsorolt fúrás műveletek mellett látható az átmérő és a fúrószerszám geometriájából kiszámolt teljes átmérő mélysége. (B)

3.3 ábra

A menet marás a fúrás művelet legördülő menüjébe is bekerült, így az előfúrás műveletének másolásával és szerkesztésével könnyebb / gyorsabb a menetmarás elkészítése. Dörzsár szerszám kiválasztásakor, fúrás műveletben, automatikusan ki lesz választva a megfelelő ciklus dörzsárazáshoz. A gyakorlatban az első süllyesztésként (boring) definiált ciklust választja ki a SolidCAM. (A ciklusok sorrendje a poszt processzor részeként lévő gép kinematikai file-ban van meghatározva.) A gravírozás eddig állandó Z-mélységben történt, ami az un. egyvonalas betűtípusoknál még megfelelő volt, de a „vastagabb” , körvonallal rendelkező típusoknál (például a talpas betűk) egy kicsit torzított a betű alakján, ha az automatikus középvonal volt bekapcsolva. (3.7 ábra / A) Az új verzióban megjelenő V-Carving (V- Alakú Gravírozás) (3.6 ábra) hatására a gravírozás 3D pályán történik. A szerszám csúcsának Z koordinátája attól függ milyen széles az adott helyen a betű. Az ilyen típusú gravírozással az adott betűre jobban hasonlító gravírozás készíthető. (3.7 ábra / B)

3.6 ábra

 3.7 ábra

Nyitott zseb megmunkálásánál a kifutásnak nemcsak a hosszát, hanem újabban a kifutás szögét is meg lehet adni a Technológia ág Nyitott Zseb fülén. (3.8 ábra). Ezzel beállítható, hogy például a 3.9 ábrán látható rádiuszos kifutásnál milyen mértékben legyen a zseb kifutása elkészítve.  A 3.9 ábrán továbbá látható a szög változásának hatása a szerszámpályára. („A” -val jelölt pályánál  45 fok, a „B”-vel jelöltnél 0 fok volt beállítva.)

3.8 ábra

3.9 ábra

Néhány Toolbox-os (Alkalmazkodó pálya) műveletnél (pl: Slot – Horony marás) is megjelent a Pre-Drilling fül, hasonlóan, mint a fentebb olvasható 2.5D zsebmarásnál (lásd: 3.3 ábra). Itt is a művelet előtti fúrások közül lehet kiválasztani azt, amelyik az előfúrást tartalmazza. (3.10 ábra)

3.10 ábra

Az Chamfer Recognition (Automatikus Él-(letörés) felismerés) művelet új funkcióval bővült. A Geometria ágon bekapcsolható a „3D model Protection” (3D modell védelem) (3.11 ábra) ami a pályaszámítás során mindenhol figyeli az ütközést a külön meghatározott 3D modellel.  A Technológia ágon beállított biztonsági távolsággal elkerüli az ütközést. Előnye, hogy test alá futó éleknél illetve készülék használat esetén is ütközésmentes pályát kapunk. (3.12 ábra)

3.11 ábra

3.12 ábra

HSR/HSM (3D szabadfomájú testek marása)

A többi modulhoz hasonlóan most a SolidCAM 2017-ben már a HSR/HSM moduloknál is elérhető az eszköztáron közvetlenül a stratégia-választó legördülő menü. Természetesen a műveleti ablakban is megmaradt a stratégia kiválasztásának lehetősége.

Az elkészült 3D-s szerszámpálya kiszámolás utáni szerkesztésére, utólagos „vágására” szükség lehet, ha korlátozni szeretnénk a szerszám mozgását, illetve bizonyos helyeken nem szeretnénk marni. Az idei fejlesztések között szerepel egy új menüpont, ami a pálya szerkesztést leegyszerűsíti. Ez, a műveleten egér jobb gombbal kattintva az elugró menüben, az „Edit HSR/HSM Tool path..” –ot (HSR/ HSM pálya szerkesztése..-t) választva érhető el. Az előző pontban említett pályaszerkesztés háromféleképpen történhet: (4.3 ábra)

  • 1) Határgörbe kijelölésével (4.4 ábra)
  • 2) Z szintek megadásával (4.5 ábra),
  • 3) az előző kettő kombinációjával (4.6 ábra)

4.3 ábra

4.4 ábra

4.5 ábra

4.6 ábra

A határgörbe szerinti kijelölés nem csak az XY síkon rajzolt kontúr mentén lehet, hanem a fősíkok mentén is. A tavaly iMachining-nél bevezetett készülék figyelés, a HSR, HSM modulokban is bevezetésre került. A „Passes” (Technológia) ág „Edit passes” fülén elérhető a „Gouge Check… kapcsoló (4.8 ábra ), amivel a készülékként definiált 3D-s modellel történt ütközés vizsgálat kapcsolható be. Ennek eredménye, hogy eleve olyan szerszámpálya kalkulálódik, ami a készülékként meghatározott 3D-s modellt elkerüli (4.9 ábra), szemben az előbb említett pályaszerkesztéssel, ami utólagos pálya módosítást tesz lehetővé.

4.8 ábra

                 4.9 ábra

A folytatásban az eszterga-, és az iMachining modulokról ejtünk majd néhány szót.

forrás: SolidCAM.com , SolidCAM_2017_SP1_Whats_new.ppt Harmati Zsolt  

Legalább 3 karakter szükséges a kereséshez!
Érdeklődik megoldásaink egyike iránt vagy csak kérdése van?
Vegye fel velünk a kapcsolatot és tanácsadónk készséggel segít eligazodni vagy megválaszolni kérdéseit. Témák, amiben leggyakrabban keresnek minket: Szoftver bemutató, próbaverzió, tanácsadás, képzés információk, stb.
Személyes egyeztetés kérése
SolidCAM 2017 újdonságok 2. rész