Mire van szükséged, hogy jól fusson a SOLIDWORKS a gépeden?

2018. február 21.
Összeszedtük, hogy milyen merevlemezt ajánlunk illetve milyen rendszerigényeknek érdemes megfelelni, ha zökkenőmentesen szeretnéd használni a SOLIDWORKS 2018-at.

Az alapvető rendszerkövetelmények leírását, hogy fusson a SOLIDWORKS 2018 a gépeden megtalálod a SOLIDWORKS oldalán. 

 

Processzor: AMD 1500x/1600x vagy Intel Core i5 (alap), AMD 1700x/1800x vagy Intel Core i7 (közép) vagy Intel Core i7 Extreme (profi)

Operációs rendszer: Windows 10 64-bites

Memória: 8-16 GB vagy több

Merevlemez: Solid State Drive (SSD), legalább 20GB-es szabad tárhellyel

Videókártya:

NVIDIA Quadro P600 (alap), P1000/2000 (közép) vagy P4000 (profi kategória)

AMD Radeon Pro WX 3100 (alap), WX 4100 (közép) vagy WX 5100 (profi kategória)

FIGYELEM: Részleteket a videókártya kérdésnél találtok

Internetkapcsolat: szélestávú internet sebesség a szervízcsomagok letöltéséhez 

Fájltárolás: SOLIDWORKS PDM Standard vagy SOLIDWORKS PDM Professional

Milyen processzort (CPU) ajánlunk a SOLIDWORKS 2018-hoz?

A SOLIDWORKS 2018 Intel vagy AMD alapú rendszereken fut. A CPU-nak támogatnia kell a SSE2-t (Streaming SIMD Extensions 2).  Csak 64 bites operációs rendszereket és processzorokat támogat a szoftver.

Az újraépítési folyamata a SOLIDWORKS-ben lineárisan működik (szülő/gyerek kapcsolat az alakzatoknál) és éppen ezért csak egy magot lehet használni. A teljesítményét a CPU magasabba sebességével lehet növelni.

Néhány funkcióhoz és munkamegosztás szempontjából jön jöhetnek a többmagos processzorok. A Simulation és PhotoView360, de rajzkészítés vagy összeállítások újraépítése esetében is például nagy mértékben növelheti a teljesítményt. 

Azonban azt tartsuk mindig szem előtt, hogy a leggyorsabb gépek sem helyettesítik a hatékony tervezési praktikákat. A minimális kontext hivatkozások, a megfelelő összeállítási mód használatát vagy más teljesítmény növelő eszközök alkalmazását, amik csökkentik a processzor terhelését.

Milyen operációs rendszer ajánlott a SOLIDWORKS 2018-hoz?

A SOLIDWORKS 2018-at hivatalosan az alábbi operációs rendszereket: 

Windows 7 SP1 ,64 bites

Windows 8.1, 64 bites

Windows 10, 64 bites

Figyelem – Windows Home verzióját nem támogatja 

Figyelem – Windows 8.1 támogatása megszűnik a SOLIDWORKS 2018 SP5-tel

FONTOS: A SOLIDWORKS 2018 nem fut 32 bites operációs rendszereken.

eDrawings és eDrawings Professional 2018 is fut minden, fent listázott operációs rendszeren plusz Mac OS X 10.10 vagy újabbnál.

Virtuális környezetben is működik a SOLIDWORKS 2018?

Csak bizonyos virtuális környezetekben, amiknek listáját itt találjátok.

Mekkora RAM-ra van szükségünk?

Ahogy a rendszerkövetelményben is leírják, minimum 8GB-ra van szükségünk. Azonban a jövőre való tekintettel 16GB vagy 32GB-ot javaslunk, hogy legyen lehetőség a bővítésre.

Milyen merevlemezt használjunk a SOLIDWORKS 2018-hoz?

Az SSD 10-szer gyorsabb teljesítmény tud produkálni, mint egy hagyományos merevlemez. 

Azt is érdemes fejben tartani, hogy egy fájlmegnyitás egy helyi SSD-ről egy hálózati szerveren levő sztenderd lemezmeghajtóról akár 100-szor gyorsabb is lehet. 

Győződjünk meg róla, hogy van elég merevlemez helyünk telepítés után, hogy a windows simán fusson. 20GB-ot vagy merevlemez 10%-át lehetőség szerint tartsuk szabadon. 

Leggyorsabb megoldás pedig az, ha sima SSD helyett egy 5-10x gyorsabb M.2 típusú SSD-t vásárolunk.

Milyen videókártyát válasszunk a SOLIDWORKS 2018-hoz?

Az NVIDIA Quadro, az AMD FirePro és az AMD Radeon Pro WX sorozatok mind hivatalosan elfogadott videókártyák a SOLIDWORKS-höz. A videókártyák OpenGL gyorsítóval kimagasló teljesítményt és stabilitást biztosít különösen 3D modellező nézetben.

Az NVIDIA Quadro P legfrissebb verziói

Az AMD Radeon Pro WX legfrissebb verzói

A profi videókártyák ára igen borsos, és csak óriási, több 10 ezres darabszámú összeállításoknál éreztetik erejüket. Ennél kisebb szerelések esetén jobban járunk, hogyha egy közép kategóriás videókártyát veszünk és többet költünk a CPU-ra és M.2 típusú SSD-re.

Az ajánlott videókártyák és meghajtók listáját elolvashatod a SOLIDWORKS Graphics Card Drivers weboldalán.

Nem ajánlatos két videókártyát használni, mert a SOLIDWORKS a második kártyát nem is alkalmazza, viszont a megjelenítési folyamatokban fennakadást okozhat. 

Milyen Microsoft Office verziókkal kompatibilis a SOLIDWORKS 2018?

SOLIDWORKS Microsoft Excel segítségével készít tételjegyzékeket, tervadat táblázatokat és sok mindent mást. Mivel az Office és a SOLIDWORKS kiadásainak időpontja nincsenek egyeztetve, az új Microsoft Office verzió általában a új SOLIDWORKS verzió kiadásával válik támogatottá. Tehát a kompatibilitás függ az Office és a SOLIDWORKS verziójától, valamint az operációs rendszertől.  

SOLIDWORKS 2018 kompatibilis a Microsoft Office 2010, 2013 és 2016 verzióival. 

Hol érdemes tárolnom a fájljaimat, gépemen vagy egy hálózati meghajtón? 

A maximális teljesítmény és stabilitás érdekében a fájlokkal érdemes a gépünkön dolgozni. Fájlok megnyitása és elérése mindig sokkal lassabb lesz hálózatról, mint a helyi meghajtóról és nagyobb a hiba lehetőség is. Az olyan adatkezelési megoldások, mint SOLIDWORKS PDM Standard vagy Professional maximális gyorsasággal és biztonsággal végzik el a fájlmozgatást a hálózati szerverekről a helyi meghajtóra, ami az egyik legfontosabb pillére a PDM szoftvereknek.

forrás: SolidWorks blog