Mi az a Routing?

2018. február 14.
A SOLIDWORKS Routing egy bővítmény, aminek segítéségével teljesen automatizálhatjuk cső-, csatorna és kábelhálózatok tervezését és így a hagyományos tervezési módszerekkel szemben rengeteg időt takaríthatunk meg. Jól hangzik, ugye?

Hogyan működik?

A Routing a SOLIDWORKS Premium licencekben érhető el és mivel a hálózat kialakítása egy 3D vázlatból indul ki, felmerül a kérdés, hogy mi csinál a szoftver a háttérben? A SOLIDWORKS Routing egy adatbazásból fut, így ha egyszer kiválasztottuk a megfelelő beállítást, akkor a program automatikusan fogja kiválasztani az ahhoz szükséges alkatrészeket majd azokat a 3D-s vázlathoz rendeli. 

Nem használhatok hagyományos vázlatkészítő módszereket a hálózattervezéshez? 

Egy alternatív megoldás a csőhálózatok tervezéséhez 3D-s vázlatok és számos söprés valamint egyedi karima használata az adott csövekhez. Ezzel a módszerrel nem kapunk tételjegyzéket a rajzainkhoz, amin a helyes csőadatok szerepelnek és így jelentősen több időt vesz majd el a modellek elkészítése is.

A SOLIDWORKS Routingban miután befejeztük a csővek tervezését lehetőségünk van 2D-s rajzot készíteni a hálózatról tételjegyzékkel, amiben a helyes csőadatok szerepelnek pl.:csövek vágásihossza. Ez nem lesz elérhető opció, ha manuálisan készítettük el a csőhálózatot. Egy másik nagy előny, hogy könnyen meghatározhatjuk a tegercs részt és az pontos adatokkal kerül majd be a rajzba.

A SOLIDWORKS Routing egyik nagyszerű képessége, hogy automatikusan tud összekötni két pontot, de ha például a vezetéknek egy fal mellett kell futnia, akkor van lehetőségünk a geometria mellett elvezetni a csövet. 

Miből áll egy hálózattervezéshez szükséges elem?

Ahhoz, hogy egy alkatrész csőhálózat tervezéshez használható elem legyen rendelkeznie kell bizonyos tulajdonságokkal (vezetési illetve összekötési pontokkal), amiket a Routing Alkatrész varázslón keresztül egyszerűen hozzáadhatunk, ha egyedi elemkről van szó vagy már készen elérhetők a Design könyvtárban illetve a szabványok le is tölthetők a SOLIDWORKS 3D Content Central oldaláról. Az összekötő potok [C(onnect)-pontok] kapcsolják össze az alkatrészt a 3D-s vázlathhoz és a vezetési pontok [R(oute)-pontok] határozzák meg a csövek vagy kábelek irányát és pozícióját. 

P&ID (Piping and Instrumentation Diagram- Műszerezési folyamatábra) importálása 

Mérnöki projekteken ritkán dolgozik csak egy ember. Például ha egy üzem kialakításán  dolgozunk, a projekt vezető vissza tud jelezni a berendezések elhelyezéséről (.xml fájlon keresztül) mivel a SOLIDWORKS képes automatikusan összekötni a különböző elemeket. 

MI a különbség a különböző hálózatok között?

  • Csatorna –  merev és gyakran az egyenes elemeket 90 vgay 45 fokos sarok elemek követik irányváltoztatásokkor. 
  • Cső – egy gumi locsolócsövet képzeljunk el, amit görbékkel tuudnk irányítani, hogy szabadkézi formákat és elrendezést alakítsunk ki. 
  • Kábel – hasonlóan viselkedik, mint a cső, de ezt elektromos rendszerek kialakításánál használjuk.

 

Ellenőrzés?

Ha korábban 2D-ben készítettük el a hálózat kialakítását, akkor sosem fogjuk megtudni, hogy rendszer valóban működik-e. A program másik előnye, hogy a SOLIDWORKS Routingban áramlástani szimulációt is lefuttathatunk a megtervezett hálózatainkon. 

A fenti ábra egy egyszerű csővön végzett áramlástani szimulációt  láthatunk, ami a nagy és alacsony nyomású területek mutatja, hogy módosíthassuk és ellnőrizhessük a csőhálózatunk kialakítását.

forrás: http://blogs.solidworks.com/tech/2018/01/what-is-routing.html