SolidWorks Flow Simulation

A SolidWorks szoftver részét alkotó SolidWorks® Flow Simulation az első és legegyszerűbb folyadékáramlás-szimulációs és termikus elemzési program.

A SolidWorks Flow Simulation szoftver használatával nincs szükség a terv módosítására egy másik numerikus áramlástani  (CFD) alkalmazás kedvéért, ami jelentős idő- és költségmegtakarítással jár.

A CFD elemzési képességeknek köszönhetően valós körülmények között szimulálhatja a folyadék- és gázáramlást, „mi lenne, ha” típusú forgatókönyveket futtathat le, valamint gyorsan elemezheti a folyadékáramlás, a hőátvitel és egyéb kapcsolódó jelenségek hatását a folyadékkal körülvett vagy a folyadékkal teli alkatrészekre. Az elemzés szempontjából szóba jöhetnek gázok/folyadékok: többek között a levegő, víz, folyékony és gáznemű vegyi anyagok, továbbá a gyümölcslevek, fagylalt, méz, műanyag olvadékok, fogkrém, vér stb.

 

SolidWorks Flow Simulation képességek:

 

Hősugárzásos hőátadás elemzése.
Hősugárzás vizsgálatVizsgálhatja a hőcserét magas hőmérsékletű felületek között. Számolhat a napsugárzásával is.

 

 

Belső áramlás elemzése.
Belső áramlás vizsgálatMegvizsgálhatja, hogyan áramlanak a folyadékok és gázok szelepeken, szabályozókon és csöveken keresztül.

 

 

Forgó vonatkoztatási rendszerek elemzése.
Forgó vonatkoztatási rendszerKönnyen érthetővé válnak a turbógépek (azaz szivattyúk, ventillátorok és lapátkerekek) belsejében létrejövő komplex forgó áramlások.

 

 

Tranziens áramlás elemzése.
SolidWorks tranziens áramlásAz időben nem állandó áramlás szimulálására.

 

 

Hővezetés és hőátadás elemzése.
Hővezetés és hőátadásMegvizsgálhatja, hogyan terjed a hő egy tárgyon keresztül.

 

 

További Flow Simulation képességek:

• Szilárd testeket körülvevő folyadékok és gázok külső áramlásvizsgálata (pl. légáram egy repülőgép szárnya felett vagy vízáram egy tengeralattjáró körül).

• Turbulens áramlás elemzése a K-e modell segítségével az áramlási tér turbulenciájának ábrázolására (pl. repülőgép hajtóművének fúvókáit elhagyó gázok).

• Valós gázok szimulációja a nagynyomású vagy alacsony hőmérsékletű gázokkal kapcsolatos alkalmazások pontos megoldására.

• Összenyomható áramlás elemzése szubszonikus, transzszonikus és szuperszonikus sebességzónákban zajló gázáramlások esetében.

• Csövekben fellépő nyomásesés kiszámítása a felületi érdességi értékek alapján.

• Tervoptimalizálás CFD-alapú áramlási paraméterek és méretek felhasználásával.

• Nem-newtoni folyadékok (pl. vér, fogkrém vagy műanyag olvadékok) áramlásvizsgálata.

•  Mozgó fal peremfeltétel áramlások mozgó vonatkoztatási rendszerhez képesti vizsgálatához.

• Kavitációelemzés egy modell azon területeinek feltérképezésére, ahol kavitáció alakulhat ki.

• Páratartalom-elemzés zárt helyek relatív páratartalmának kiszámítására klímaszabályozó alkalmazások számára.