Méretezés stílusosan a SOLIDWORKS-szel

2017.06.07.

Gyakran elfeledkezünk a SOLIDWORKS Méretstílus funkcióiról, mert könnyen elvégezhetjük a munkákat nélkülük is. Pedig olyan méretekhez is használhatjuk, amikhez megjegyzések is tartoznak, ahogy az alábbi példában is látható: Build to suit (testreszabható) vagy Drill at the Assembly (összeállításon fúrni).

Ennek az alkatrésznek az egyik méretezés fogjuk megnézni, hogy a SOLIDWORKS Méretstílus funkcióival hogyan könnyíthetjük meg a mindennapi munkánkat. Lássuk, a 100.0 méretet, aminél a Build to suit megjegyzés azt mutatja, hogy bármekkora lehet a hosszméret, amit a műhely megfelelőnek tart, ezért van a tizedesjegy is feltüntetve és zárójelben.
Három dolgot teszünk ezzel a mérettel, ami elég gyakran történik ahhoz, hogy a műveleteket jobban is elvégezhessük.

Hozzunk létre egy méretstílust

Baloldalon kiválasztjuk a méretet:

Update a Style

Kattintsunk a “Hozzáad vagy frissít a stílust” (csillag + jellel) gombra. Akkor felugrik egy párbeszédablak, ahol megadjuk a releváns elnevezést (pl. testreszabható). A rajzon bármelyik méretet kiválaszthatjuk és a legördülő ablakból kiválaszthatjuk az elnevezést és már el is készítettük, sőt teszteltük is a méretstílusunkat.

Majd újabb rajzot készítünk és csalódottan tapasztaljuk, hogy az új elnevezésünk, Testreszabható (BTS), nem jelenik meg a legördülő menüben:

Style Selection

 

Hogyan másolhatunk át egy méretstílust egyik rajzról a másikra? 

Visszamegyünk a rajzunkhoz, ami tartalmazza a létrehozott méretstílusunkat, de ahhoz, hogy biztosan elérhessük őket, mentsük el egy fájba őket.

Save Style

Egyszerűen baloldalon rákattintunk a Stílus mentése gombra és elmentjük a fájlt .sldstl formátumba. Ezt minden egyes általunk készített méretstílusnál elvégezzük. Majd visszamegyünk az új rajzunkhoz és a Stílus feltöltés gombbal és a méretstílus kiválasztásával kijelöljük, hogy melyik méretstílusokat szeretnénk az új rajzunkon is használni:

Open a Style

És így már elérhetők az új rajzban is a SOLIDWORKS Méretstílusok, amiket a legördülő menüből választhatunk ki:

Style selection available

 

Stílusok használata sablonoknál 

Persze nem szeretnénk ezt a műveletet minden alkalommal végigcsinálni, ha egy új rajzon egy korábbi rajzban használt stílust szeretnénk alkalmazni. Amit ilyenkor tehetünk, hogy készítünk egy új, üres rajzot, amire feltöltjük a méretstílust a fentiekben leírt módon és a rajzot elmentjük Rajz sablonként, felülírva ezzel a korábbi sablont.

Így minden új rajz, amit ezzel a sablonnal készítünk tartalmazni fogja az általunk létrehozott méretstílusokat!

forrás: SolidWorks blog

 

KÖVESSETEK MINKET!